24.01.2017-HARİTACILAR SAHADA

Trabzon Avrasya Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği bölümü, 2016/2017 güz yarıyılında GNSS Ölçmeleri dersi kapsamında GPS uygulaması gerçekleştirmiştir. Uygulamada Harita Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nihat AKYOL, GNSS Ölçmeleri Ders Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Veysel ATASOY, Arş. Gör. Tugay TOLUDAN, Öğr. Gör. Mustafa BÜYÜKDİNÇ,  Harita özel sektöründe uzun yıllar çalışmış Harita Mühendisi Rıza AKYÜZ ve ekibi, Avrasya Üniversitesi Harita Mühendisliği bölümü öğrencileri ile Avrasya Üniversitesi Harita Kadastro Programı öğrencileri yer almıştır.

Uygulama öncesi GNSS ile harita amaçlı ölçme işlemleri, izlenilen işlem süreçleri, uygulamada karşılaşılan sorunlar, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında teorik bilgiler verilmiştir.

Uygulamada LEİCA serisi GPS ile CORS-TR aletleri kullanılmıştır. Alet tanıtımı ve çalışma prensibinden bahsedildikten sonra uygulamaya geçilmiştir. Alet kurulumunun nasıl yapılacağı, en az kaç bazdan veriye ihtiyaç duyulduğu, aletten gönderilen sinyalin en az kaç uydu tarafından algılanması gerektiği pratikte anlaşılır hale getirilmiştir.

Statik Oturum ve RTK(Real Time Kinematik ) uygulamaları için 3 boyutlu koordinat belirlemede günümüzün pratik aleti CORS-TR’den yararlanılmıştır.

Haritacılık alanında güncelliğini koruyan ve etki alanını gün geçtikçe artıran aletlerle yapılan bu uygulama, üniversitemiz öğrencilerine farklı bir ufuk kazandırmak ve onları mesleki hayata hazırlamak adına atılmış önemli bir adımdı.